Alle kjendiser

Navn: Tom Egeland (49)
Aktuell: Med den kritikerroste romanen Lucifers evangelium som kom ut i mai. Tom Egeland er forfatter av sju bestselgende spenningsromaner – deriblant Sirkelens ende, Ulvenatten og Paktens voktere – og er oversatt til 18 språk. Besøk hans hjemmeside
Når ble reisen gjort: Vinter 2009
Ferietype, cruise: Fargerike kyster fra Gran Canaria.
Skip: Thomson Celebration.


Tom Egeland cruise


Tom Egeland cruiseferie

Slangen visssssssler mens den vikler seg rundt halsen min. Visler gjør også slangetemmeren som holder både slangen og meg. Hva slangen sssssier, aner jeg ikke. Men slangetemmeren vil ha penger. Han kaller meg Ali Baba. Og som alle andre i basarene i Marrakech, vil han ha pengene mine.
– Money! visler han glupsk i øret mitt mens vi begge smiler mot fotografen – den ene en smule mer nervøst enn den andre. I Marrakech handler mye om money.

Tom Egeland cruiseferie

Tom Egeland cruiseferie

Solen henger het og dorsk over den gamle hippiehovedstaden på det golde, ørkenaktige slettelandet i Marokkos innland. Marrakech syder ennå av denne forunderlige kombinasjonen av hektisk puls og avslappet rytme. Tannløse gubber. Fruktselgere. Slangetemmere, som tjener sine slanter ved å vikle vislende slanger rundt halsen på sakesløse turister. Krydderduftende basarer. Hit strømmet de til i tusentall, de gamle hippiene som søkte sjelens ro og billig dop. Mellom oss og havet tårner de mektige Atlasfjellene mot himmelen.

Tom Egeland cruiseferie

Tom Egeland cruiseferie

Tom Egeland cruiseferie

Jeg er, tro det eller ei, på cruise. Sjø, sol og skip er nemlig bare halve ferien når du drar på cruise. Den andre halvparten tilbringer du i land ­– ja, hvis du vil, da – på stadig nye eventyr. Hver morgen våkner du i en ny havn, på et nytt sted – som du kan utforske på egenhånd eller sammen med reiseselskapet.  Som vi gjorde i Marrakesh. Eller på Madeira. Hvis det er mandag, må det være Madeira.

Tom Egeland cruiseferie

 Tom Egeland cruiseferie

Tom Egeland cruiseferie 

Månen skimret i sølv på morgenhimmelen da vi anløp den sjarmerende hovedstaden Funchal. Madeira er Atlanterhavets frodigste, og sannsynligvis vakreste, øy. Selv i februar blomstrer de ivrigste plantene. Året rundt ligger middeltemperaturen på behagelige 18–23 grader.

Tom Egeland cruiseferie

Tom Egeland cruiseferie

Mens mange foretrekker fotturene langs de legendariske vanningskanalene, levadaene, tok vi den svimlende festlige taubanen fra sentrum og opp til fjellandsbyen Monte. Derfra akte (!) vi ned på en toboggan. Toboggan? Jo, det er en spesiell kjelke som i sin tid ble brukt til varetransport fra høyden og ned til torget ved havnen. Lastebiler har overtatt varetransporten – og kjelkene er blitt en av øyas mange turistattraksjoner. Til grøssende glede for oss cruiseturister.


Tom Egeland cruiseferie

Et cruise byr nemlig på mange opplevelser. Eller – du kan gi blaffen i sightseeing og bli igjen ved bassengkanten på skipet og bli servert paraplydrinker eller noe iskaldt å drikke.

Cruise? Gamle damer med blått hår, tenker du kanskje. Snobbete rikfolk, tenker du kanskje.
Ikke noe for meg, tenker du kanskje. Mytene om cruise er mange og ofte feilaktige – og i hvert fall overdrevne. Å dra på cruise føles riktignok luksuriøst, det skal innrømmes. Om bord er alle passasjerene konger og dronninger. Men overraskende nok er du omgitt av helt vanlige mennesker – akkurat som deg og meg – og du vil oppdage at et cruise på sett og vis er mange ferier i én. Jo da, du er til havs om bord i et flott skip. Men du er like mye på land som du er til sjøs.

Tom Egeland cruiseferie 
Kjedelig? Aldri. Snobbete? Sjelden. Cruise er først og fremst en annerledes form for ferie.

De siste årene har jeg og familien reist på fire cruise – to med Thomson og to med andre selskaper. Selv om cruisene og skipene er ulike fra gang til gang, har du likevel noen fellesnevnere. Som denne ubestemmelige følelsen av luksus og velvære. Og spenningen ved hvert nye anløp. 

Tom Egeland cruiseferie

 Thomson er det mest uformelle og avslappede av de cruiserederiene vi har seilt med. Jo da, de byr på gallaaften for dem som vil. Men de som vil slippe, og det er jo en del, kan iføre seg jeans og T-skjorte og spise fish & chips. Oh yes. Stemningen om bord på Thomson-skipene er ubestridelig britisk. Maten også. Alt smaker av jolly ol’ England, og flertallet av dine medreisende er briter. Joviale, trivelige folk. Snobbene og aristokratene ferierer vel på sine egne lystyachter, tenker jeg. På cruiseskip finner du dem iallfall ikke.
 
Hver eneste aften kan du overvære en kabaret. Toppkvalifiserte sangere og dansere underholder med kjente sanger på et himmelhøyt nivå. Forestillingene er selvsagt inkludert i billettprisen. Artistene holder et svært profesjonelt nivå.

– Cruise er for gamlinger! fastslo en venn av meg da jeg sendte ham en sms fra soldekket og hjem til Norge. Feil! Cruise er for alle som liker sol og sjø og nye opplevelser og nye steder hver eneste dag. Ikke overraskende er det fullt av barnefamilier på cruiseskip. At min venn sto og måkte snø – mens jeg ikke unnlot å gjøre oppmerksom på at jeg satt med en kald pils og betraktet palmene som raslet i den milde havbrisen – kan muligens forklare hans noe fordomsfulle misunnelse.

For du vil fort merke at enhver som hører at du skal på cruise, vil sukke henført. Ikke uten grunn. 

Tom Egeland

Henter informasjon...